Beroerte (CVA)

Wat is een beroerte?

De hersenen hebben continu zuurstof nodig via het bloed. Als de bloeddoorstroming naar de hersenen plotseling ergens onderbroken  wordt, kan dat deel van de hersenen niet meer werken. We spreken dan van een beroerte. Per jaar krijgen ongeveer 40.000 mensen voor het eerst een beroerte. Een beroerte wordt ook wel CVA genoemd. De afkorting CVA staat voor ‘Cerebro Vasculair Accident’.

Bij een beroerte kan er sprake zijn van een herseninfarct of een hersenbloeding. Bij een herseninfarct raakt een bloedvat in de hersenen verstopt door een bloedpropje. Bij een hersenbloeding komt er bloed uit een gescheurd bloedvat in de hersenen. In beide gevallen zijn de gevolgen hetzelfde: een deel van de hersenen krijgt geen zuurstof meer en er ontstaat schade aan de hersenen. Een beroerte kan zowel lichamelijke of geestelijke klachten geven. Dit kan op veel gebieden voorkomen. Zo kunt u kunt meer moeite hebben met het uitvoeren van dagelijkse handelingen zoals lopen, het in- en uit bed stappen, koken, eten en drinken. Ook kan het voorkomen dat u moeite heeft met drukke omgevingen of sneller vermoeid bent en moeite hebt om de dag goed in te delen.

bron: Nerderlandse Hartstichting

Revalideren bij Samen Zorgt

Fysiotherapie, ergotherapie en logopedie zijn belangrijke therapievormen in de revalidatie na een beroerte. Het is hierbij belangrijk dat de behandeling elkaar aanvullen en versterken. Zo haalt u het beste resultaat uit de behandeling.

Samen Zorgt heeft deze disciplines en is dan ook gespecialiseerd in de behandeling na een beroerte. Samen met u bepalen we eerst uw doelen. Vervolgens gaan we hiermee aan de slag.

De fysiotherapeut kan u helpen om dagelijkse handelingen zoals het lopen, traplopen en het fietsen te verbeteren. Ook kan de fysiotherapeut helpen uw conditie ter verbeteren. De fysiotherapeut onderzoekt  en behandelt de lichamelijke voorwaarden die maken dat u uw gewenste handelingen weer kunt uitvoeren.

De ergotherapeut helpt u net als de fysiotherapeut wat u nodig heeft om de dagelijkse handelingen weer uit te kunnen voeren. De ergotherapeut kijkt hierbij naar hulpmiddelen of compensatiestrategieën die u kunnen helpen om de handelingen gemakkelijker uit te kunnen voeren. Ook kan de ergotherapeut u ook ook helpen om de belasting op een dag te leren verdelen zodat u minder vermoeid wordt.

De logopedist helpt u bij bij spraak- en taalproblemen zoals afasie. Ook kan de logopediste u helpen indien u moeite heeft met slikken.

Naast onze specialisaties werken we ook nauw samen met andere disciplines die betrokken zijn bij uw revalidatie. We werken nauw samen met lijnen met uw specialist, huisarts, diëtist en eventueel de thuiszorg.

Heeft u vragen over onze behandeling na een beroerte? Neem dan gerust contact op.

Maak een afspraak

samenzorgt.nl