Wat is lymfoedeem?

Lymfoedeem is een medische aandoening.  Een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel als gevolg van een gestoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. De klachten die hierbij kunnen ontstaan zijn: zwelling, vermoeidheid en zwaar gevoel, pijn en beperkingen in het bewegen. U kunt hierdoor beperkt worden in uw dagelijks functioneren. Lymfoedeem kan ook leiden tot wondjes en infecties.

De oorzaak

Oedeem komt onder meer voor bij (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens maar kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval.

Oedeemtherapie als oplossing

Bij oedeemtherapie wordt de afvoer van vocht gestimuleerd door middel van oefentherapie, bandages en specifieke massagetechnieken. Dat gebeurt met algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen. Verder geeft de oedeemtherapeut vaak specifieke oefeningen gericht op spieren in het hele lichaam die functioneren als een pomp. Daardoor kan vocht afgevoerd worden via de lymfe- en bloedbanen. Indien noodzakelijk kunnen ook compressiekousen aangemeten worden.

Kim Wolters is onze oedeemtherapeute. Wilt u meer weten over Kim? Kijk dan op haar persoonlijke pagina.

samenzorgt.nl