Wat is pré-logopedie?

Wat is pré-logopedie?

Pré-logopedie is de verkorte term voor preverbale logopedie. Dit is de behandeling van eet- en drinkproblemen, slikstoornissen en/of problemen bij beginnende communicatie bij jonge kinderen. Het wordt toegepast als een kind problemen heeft met het drinken uit de borst of uit de fles, bij het eten van de lepel of het leren van kauwen. Doel van…

Lees meer
Wat zijn afwijkende mondgewoonten?

Wat zijn afwijkende mondgewoonten?

Afwijkende mondgewoonten zijn gewoontehandelingen of bewegingen die negatief zijn voor de gebitsstand, het spreken, het gehoor en de gezondheid. Denk hierbij aan mondademen, duimen, vingerzuigen, spenen, nagelbuiten, verkeerd slikken en foutieve tong- en lipgewoonten. Verstoord evenwicht Deze afwijkende mondgewoonten kunnen het evenwicht tussen de spieren in het mondgebied verstoren. Dit kan invloed hebben op de spraak…

Lees meer
Taalachterstand en taalontwikkelingsstoornis

Taalachterstand en taalontwikkelingsstoornis

Kinderen met een taalachterstand en taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebben moeite met taal. Hierdoor heeft het kind problemen bij het spreken en/of begrijpen van taal, lezen en schrijven. Bij een taalachterstand is er sprake van bijvoorbeeld een taalaanbodprobleem of een tijdelijk verminderd gehoor door bijvoorbeeld verkoudheid. Door meer taalaanbod en/of buisjes haalt het kind de achterstand weer…

Lees meer
Spraak-taalontwikkelingsproblemen

Spraak-taalontwikkelingsproblemen

Communiceren met uw omgeving doet u vooral met uw spraak en de taal die u bezit. Communiceren begint al vanaf de geboorte. Een baby luistert, kijkt en gaat brabbelen en geluidjes maken. Dit ontwikkelt zich daarna verder met gebaren, eerste woordjes en zinnetjes. In de vroege spraak-taalontwikkeling zal niet alles direct goed uitgesproken of goed…

Lees meer
Wat is een stemstoornis?

Wat is een stemstoornis?

Communiceren is een basisbehoefte en bij stemproblemen staat deze communicatie onder druk. Bij mensen met een stemstoornis is te horen dat het geluid afwijkt van het normale stemgeluid. Mensen kunnen dan last hebben van: een hees of schor geluid; een te hoge of te lage stem; een te zachte of te luide stem; het wegvallen…

Lees meer
Wat is dysartrie?

Wat is dysartrie?

Dysartrie is een spraakstoornis die wordt veroorzaakt door een beschadiging van het zenuwstelsel. Hierdoor werken de spieren die nodig zijn voor het ademen, de stemgeving en de uitspraak onvoldoende. Oorzaken Oorzaken van dysartrie zijn bijvoorbeeld een beroerte (CVA), een hersentumor, een ongeval, een spierziekte zoals ALS (Amyotrofische Lateraal Sclerose) of een neurologische aandoening (ziekte van…

Lees meer
Wat is preverbale logopedie?

Wat is preverbale logopedie?

De behandeling van eet- en drinkproblemen en/of slikstoornissen bij jonge kinderen wordt preverbale logopedie genoemd. Naast de term “preverbale logopedie” wordt in de praktijk ook de wat oudere term prelogopedie nog regelmatig gebruikt. Toepassing Als een kind problemen heeft met het drinken uit de borst of uit de fles, het eten van de lepel, het drinken…

Lees meer
Wat is Cerebrale Parese?

Wat is Cerebrale Parese?

Cerebrale Parese is de medische term voor hersenbeschadiging tijdens de zwangerschap of bevalling. Het wordt ook wel infantiele encefalopathie, Cerebral Palsy of kortweg CP genoemd. Centrale Parese is eigenlijk een verzamelterm. Het is een combinatie van verschillende symptomen die ervoor zorgen dat je je moeilijker kunt bewegen. CP is geen ziekte, maar een houdings- en/of…

Lees meer
samenzorgt.nl