Wat zijn afwijkende mondgewoonten?

Wat zijn afwijkende mondgewoonten?

Afwijkende mondgewoonten zijn gewoontehandelingen of bewegingen die negatief zijn voor de gebitsstand, het spreken, het gehoor en de gezondheid. Denk hierbij aan mondademen, duimen, vingerzuigen, spenen, nagelbuiten, verkeerd slikken en foutieve tong- en lipgewoonten. Verstoord evenwicht Deze afwijkende mondgewoonten kunnen het evenwicht tussen de spieren in het mondgebied verstoren. Dit kan invloed hebben op de spraak…

Lees meer
Wat is een stemstoornis?

Wat is een stemstoornis?

Communiceren is een basisbehoefte en bij stemproblemen staat deze communicatie onder druk. Bij mensen met een stemstoornis is te horen dat het geluid afwijkt van het normale stemgeluid. Mensen kunnen dan last hebben van: een hees of schor geluid; een te hoge of te lage stem; een te zachte of te luide stem; het wegvallen…

Lees meer
Wat is dysartrie?

Wat is dysartrie?

Dysartrie is een spraakstoornis die wordt veroorzaakt door een beschadiging van het zenuwstelsel. Hierdoor werken de spieren die nodig zijn voor het ademen, de stemgeving en de uitspraak onvoldoende. Oorzaken Oorzaken van dysartrie zijn bijvoorbeeld een beroerte (CVA), een hersentumor, een ongeval, een spierziekte zoals ALS (Amyotrofische Lateraal Sclerose) of een neurologische aandoening (ziekte van…

Lees meer
samenzorgt.nl