U bent ziek geweest. U hebt een coronavirus infectie doorgemaakt en vraagt zich misschien af, waar kunnen wij, de Ergotherapeuten van Samen Zorgt, u nu eigenlijk mee helpen? Het kan heel goed zijn dat u na het doormaken van een coronainfectie nog erg moe bent en veel spierkracht verloren hebt. Ook het dagelijkse leven kan…
Lees meerLogopedie na een Corona infectie Als u een corona infectie hebt doorgemaakt (COVID-19) kan het zijn dat u moeilijkheden hebt met spreken, ademhalen of dat er (ver)slik- of stemklachten zijn. Ook communiceren met anderen kan erg vermoeiend zijn. Waar kan ik u als logopedist mee helpen? De ademhaling verbeteren. Door middel van ademoefeningen help ik…
Lees meerFysiotherapie tijdens en na een Corona infectie Wie een Corona infectie (COVID-19) doormaakt heeft vaak last van benauwdheid. Er is daarnaast vaak sprake van een duidelijke achteruitgang in het dagelijks functioneren. Wat kunt u zelf doen? Bel de huisarts wanneer er medische hulp nodig is. Daarnaast dient de adviezen van het RIVM, met betrekking tot…
Lees meerAfwijkende mondgewoonten zijn gewoontehandelingen of bewegingen die negatief zijn voor de gebitsstand, het spreken, het gehoor en de gezondheid. Denk hierbij aan mondademen, duimen, vingerzuigen, spenen, nagelbuiten, verkeerd slikken en foutieve tong- en lipgewoonten. Verstoord evenwicht Deze afwijkende mondgewoonten kunnen het evenwicht tussen de spieren in het mondgebied verstoren. Dit kan invloed hebben op de spraak…
Lees meerMensen met de ziekte van Parkinson kunnen problemen krijgen met spreken. Denk hierbij aan dysartrie en hinder hebben met het taalbegrip, taalgebruik en communicatie. Ook kunnen er problemen ontstaan op het gebied van eten en drinken, zoals kauwen en slikken (slikstoornissen, verslikken, traag kauwen en slikken). Daarnaast kan er sprake zijn van het niet op…
Lees meerCommuniceren is een basisbehoefte en bij stemproblemen staat deze communicatie onder druk. Bij mensen met een stemstoornis is te horen dat het geluid afwijkt van het normale stemgeluid. Mensen kunnen dan last hebben van: een hees of schor geluid; een te hoge of te lage stem; een te zachte of te luide stem; het wegvallen…
Lees meerDysartrie is een spraakstoornis die wordt veroorzaakt door een beschadiging van het zenuwstelsel. Hierdoor werken de spieren die nodig zijn voor het ademen, de stemgeving en de uitspraak onvoldoende. Oorzaken Oorzaken van dysartrie zijn bijvoorbeeld een beroerte (CVA), een hersentumor, een ongeval, een spierziekte zoals ALS (Amyotrofische Lateraal Sclerose) of een neurologische aandoening (ziekte van…
Lees meerNa een beroerte is meestal revalidatie nodig. Fysiotherapie, ergotherapie en logopedie zijn belangrijke therapievormen in de revalidatie na een beroerte. Het is hierbij belangrijk dat de behandeling elkaar aanvullen en versterken. Zo haalt u het beste resultaat uit de behandeling. Samen Zorgt heeft deze disciplines en is dan ook gespecialiseerd in de behandeling na een…
Lees meerDe hersenen hebben continu zuurstof nodig via het bloed. Als de bloeddoorstroming naar de hersenen plotseling ergens onderbroken wordt, kan dat deel van de hersenen niet meer werken. We spreken dan van een beroerte. Per jaar krijgen ongeveer 40.000 mensen voor het eerst een beroerte. Een beroerte wordt ook wel CVA genoemd. De afkorting CVA staat…
Lees meer