Fysiotherapie tijdens en na een Corona infectie

Wie een Corona infectie (COVID-19) doormaakt heeft vaak last van benauwdheid. Er is daarnaast vaak sprake van een duidelijke achteruitgang in het dagelijks functioneren.

Wat kunt u zelf doen?

Bel de huisarts wanneer er medische hulp nodig is. Daarnaast dient de adviezen van het RIVM, met betrekking tot het voorkomen van verspreiding, uiteraard goed op te volgen.

Maar ook wij, de fysiotherapeuten van Samen Zorgt, kunnen u helpen als u positief getest bent, of als er een zeer grote waarschijnlijk bestaat dat u besmet bent met het Coronavirus. En de periode daarna? Ook dan, tijdens de periode van herstel, kunt u bij ons terecht voor persoonlijk advies en ondersteuning.

Heeft u Corona (gehad) dan kunnen de volgende tips uitkomst en verlichting bieden.

  • Een goede houding: een staande of zittende houding zorgt voor meer ruimte voor de longen en luchtwegen, dit maakt het ademhalen makkelijker dan wanneer u horizontaal ligt. Het kan nog extra helpen om uw armen te steunen (op tafel/ leuningen).
  • Diepe ademhaling: een diepe en langzame inademing zorgt ervoor dat de longen volledig kunnen ontplooien, zo verbetert de longfunctie.
  • Bewegen: voor het onderhouden of verbeteren van uw algehele conditie en het beperken van achteruitgang is bewegen van belang. Het is belangrijk dat de hoeveelheid en manier van bewegen aansluit bij uw vermogen.
  • Pas uw eetpatroon aan: om uw spiermassa weer te kunnen opbouwen heeft u voldoende eiwitten nodig. Eet daarom een eiwitrijke maaltijd/snack binnen een half uur na de oefeningen. In producten zoals melk, yoghurt en kwark zitten veel dierlijke eiwitten en in peulvruchten en noten veel plantaardige eiwitten.

Hoe fysiotherapie u kan helpen tijdens/na een corona infectie.

Wat kunnen wij als fysiotherapeut voor u betekenen tijdens of na een Coronavirus (COVID-19) infectie? Bij het doormaken van het Coronavirus is er vaak sprake van benauwdheid en een achteruitgang van het dagelijks functioneren.

  1. Wij kunnen u helpen om de ademhaling en de algemene lichamelijke belastbaarheid te verbeteren en te vergroten, zodat u weer vertrouwen krijgt in uw eigen lichaam.
  2. Bent u positief getest voor Corona zullen wij u zoveel mogelijk helpen via digitale hulpmiddelen, zoals een videoverbinding. Dit om verdere besmetting tegen te gaan. Mocht het noodzakelijk/mogelijk zijn kan er ook gekeken worden naar andere, directere behandelmogelijkheden. Maar dit zullen we natuurlijk altijd eerst met u overleggen.

Na het doormaken van het virus bent u waarschijnlijk immuun, maar kunt u nog wel restverschijnselen hebben, zeker als u beademd bent. Ook dan kan fysiotherapie door middel van persoonlijk advies en speciale oefentherapie verbetering geven.

Omdat u tijdens het ziek zijn, zeker als u op de intensive care aan de beademing heeft gelegen, veel spiermassa verliest is het belangrijk deze zoveel mogelijk op orde te houden en daar waar het kan weer op te bouwen. Daarom is lichaamsbeweging van essentieel belang om weer fit te worden. Dit kan met of zonder gebruik te maken van extra hulpmiddelen zoals een ademhalingstrainer en gewichten.

De fysiotherapeuten van Samen Zorgt werken tijdens het gehele ziekteproces en daarna, nauw samen met de andere hulpverleners/mantelzorgers. Daarom maken we samen een plan, zodat u weer snel op de been bent.

Omdat Corona verschillende ziektebeelden kan veroorzaken hebben we ons hier alleen gericht op de meest voorkomende klachten en problemen. Heeft u vragen of is er iets niet duidelijk, neem dan gerust contact met ons op.

Meer weten?

radboudumc.nl/nieuws/2020/fysiotherapie-belangrijk-bij-herstel-patienten-met-het-coronavirus

Logopedie na een Corona infectie

Ergotherapie na een Corona infectie

samenzorgt.nl