"De logopedist helpt Simon flink op weg."

Naam: Simon

Leeftijd: 4 jaar oud

Woonplaats: Gendringen

Categorie: Logopedie

Simon
Situatieschets
Door zijn slechte mondmotoriek is hij daarnaast slecht verstaanbaar (zwakke articulatie) en vertoont hij veel open mondgedrag. Op deze leeftijd is het belangrijk dat kinderen bijblijven in hun lichamelijke en sociale ontwikkeling. Dit kan voor Simon lastig zijn.
Behandeling
Om Simon te helpen met zijn mondmotoriek, is hij in behandeling bij Samen Zorgt. Hij is nog te jong voor OMFT therapie (een vorm van oefentherapie). Daarnaast heeft hij een sterke eigen wil en weet hij goed waar zijn grenzen liggen. Wanneer een oefening voor hem niet mogelijk is, weigert hij deze dan ook. Vanwege zijn leeftijd en bewuste houding, behandelt de therapeut hem met oefeningen die spelenderwijs worden uitgevoerd. Zo doen ze spelletjes met blazen, tongklakken en leggen ze parcourtjes af. Op deze manier voert Simon toch zijn oefeningen uit, terwijl hij daar geen weerstand voor voelt.
Voortgang
Op deze manier volgen er 4 behandelingen. De ouders worden hierbij nauw betrokken, want het is belangrijk dat Simon thuis ook spelenderwijs de oefeningen blijft herhalen zodat de mondmotoriek versterkt wordt, het speekselverlies afneemt en de spraak duidelijker wordt. Na twee maanden komt hij terug bij de therapeut, waarbij zijn vooruitgang in de gaten wordt gehouden. Wanneer Simon ouder is en nog behandeling nog steeds nodig blijkt, zal OMFT therapie alsnog kunnen worden toegepast. De therapeut houdt zijn articulatie goed in de gaten, en behandelt zo nodig volgens de Hodson en Paden methode.
Huidige situatie
De therapeut van Samen Zorgt geeft hem met oefeningen die spelenderwijs worden uitgevoerd. Zo voelt hij minder weerstand en wordt alles goed opgevolgd. Op deze manier is het goed te merken dat het speekselverlies afneemt en de spraak duidelijker wordt. Er is nog wel een weg te gaan, maar de eerste belangrijke stap op weg naar verbetering is gezet.
Ervaringen Simon en ouders bij Samen Zorgt
Simon: "Het is een aardige manier die mij goed probeert te helpen." Ouders Simon: "We waren in het begin aardig sceptisch of de oefeningen zouden helpen. Simon heeft een sterk eigen willetje en laat zich niet alles vertellen. Gelukkig gaat het heel erg goed en werkt hij fijn mee. We merken dat het speekselverlies afneemt en hij duidelijker spreekt. Dat is heel fijn!"

Andere verhalen

Sander

Sander

Klacht Sander (4 jaar) is een vrolijke jongen die veel kletst. Zijn moeder geeft aan dat iedereen moeite heeft met het verstaan van de uitspraak van Sander Hij draait volgens moeder letters om en spreekt sommige letters helemaal niet uit. Op aanraden van vrienden bezoeken ze de logopedist van Samen…

Lees meer over Sander
Kevin

Kevin

Kevin is 7 jaar oud en woont met z’n ouders en zusje in Aalten. In zijn eerste jaren merken de ouders al dat hij zich minder snel ontwikkelt dan zijn zusje. Hij valt op meerdere vlakken op school uit en komt moeilijk tot leren. Daar heeft hij problemen met duidelijk…

Lees meer over Kevin

Topics

Bekijk hieronder al onze artikelen over de diverse onderwerpen.

Wat is pré-logopedie?

Wat is pré-logopedie?

Pré-logopedie is de verkorte term voor preverbale logopedie. Dit is de behandeling van eet- en drinkproblemen, slikstoornissen en/of problemen bij beginnende communicatie bij jonge kinderen. Het wordt toegepast als een kind problemen heeft met het drinken…

Lees meer
Wat zijn afwijkende mondgewoonten?

Wat zijn afwijkende mondgewoonten?

Afwijkende mondgewoonten zijn gewoontehandelingen of bewegingen die negatief zijn voor de gebitsstand, het spreken, het gehoor en de gezondheid. Denk hierbij aan mondademen, duimen, vingerzuigen, spenen, nagelbuiten, verkeerd slikken en foutieve tong- en lipgewoonten. Verstoord evenwicht…

Lees meer
Taalachterstand en taalontwikkelingsstoornis

Taalachterstand en taalontwikkelingsstoornis

Kinderen met een taalachterstand en taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebben moeite met taal. Hierdoor heeft het kind problemen bij het spreken en/of begrijpen van taal, lezen en schrijven. Bij een taalachterstand is er sprake van bijvoorbeeld een…

Lees meer
Spraak-taalontwikkelingsproblemen

Spraak-taalontwikkelingsproblemen

Communiceren met uw omgeving doet u vooral met uw spraak en de taal die u bezit. Communiceren begint al vanaf de geboorte. Een baby luistert, kijkt en gaat brabbelen en geluidjes maken. Dit ontwikkelt zich…

Lees meer
Wat is een stemstoornis?

Wat is een stemstoornis?

Communiceren is een basisbehoefte en bij stemproblemen staat deze communicatie onder druk. Bij mensen met een stemstoornis is te horen dat het geluid afwijkt van het normale stemgeluid. Mensen kunnen dan last hebben van: een…

Lees meer
Wat is dysartrie?

Wat is dysartrie?

Dysartrie is een spraakstoornis die wordt veroorzaakt door een beschadiging van het zenuwstelsel. Hierdoor werken de spieren die nodig zijn voor het ademen, de stemgeving en de uitspraak onvoldoende. Oorzaken Oorzaken van dysartrie zijn bijvoorbeeld…

Lees meer
Wat is preverbale logopedie?

Wat is preverbale logopedie?

De behandeling van eet- en drinkproblemen en/of slikstoornissen bij jonge kinderen wordt preverbale logopedie genoemd. Naast de term “preverbale logopedie” wordt in de praktijk ook de wat oudere term prelogopedie nog regelmatig gebruikt. Toepassing Als…

Lees meer
Wat is Cerebrale Parese?

Wat is Cerebrale Parese?

Cerebrale Parese is de medische term voor hersenbeschadiging tijdens de zwangerschap of bevalling. Het wordt ook wel infantiele encefalopathie, Cerebral Palsy of kortweg CP genoemd. Centrale Parese is eigenlijk een verzamelterm. Het is een combinatie…

Lees meer

Direct een afspraak maken

    Vul uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

    samenzorgt.nl