Beweeggroep Parkinson

Mensen met Parkinson die willen werken aan hun balans, conditie en kracht kunnen deelnemen aan de Parkinson oefengroep van Samen zorgt. Eén keer per week wordt één uur in groepsverband getraind met maximaal 6 personen onder deskundige begeleiding van twee fysiotherapeuten. Wij verzorgen deze oefengroepen in zowel Aalten als Ulft. De trainingen vinden plaats op:

  • Aalten: Twee oefengroepen iedere woensdagmiddag van 14.30-15.30 en 15.30-16.30. Locatie is de gymzaal van SBO nieuwHessen aan de Hessenweg 4 in Aalten.
  • Ulft: Iedere dinsdagmiddag van 15.30 – 16.30. Locatie is de oefenzaal van de Mariaschool, Neptunus 8 in Ulft.

Zo lang mogelijk mobiel

Het doel van de oefengroep is dat parkinsonpatiënten zo mobiel mogelijk blijven door uw conditie te verbeteren, de lenigheid, kracht en vaardigheden te vergroten, het behouden (en liefst verbeteren) van het huidige bewegingsniveau.

Iedere les begint met een warming-up, gevolgd door specifieke oefeningen zowel in stand als zittend op een stoel of liggend op een mat. Zo is er aandacht voor kracht en snelheid, soepelheid van bewegingen, de houding, het evenwicht, de ademhaling, de ontspanning en de conditie.
Verder wordt er ook gelet op het bewegingsverloop en de coördinatie van de bewegingen. Ook bewegingen uit het dagelijkse leven als traplopen, wandelen, opstaan vanuit een stoel of bed, omdraaien in bed e.d. krijgen aandacht. Maar ook het beweegplezier en het contact met lotgenoten zijn een belangrijk onderdeel van de oefengroep!

Deskundige begeleiding – bewegen met persoonlijke aandacht

De Parkinson oefengroep staat onder begeleiding van twee deskundige fysiotherapeuten van Samen zorgt. Zij zijn aangesloten bij ParkinsonNet, een landelijk netwerk van zorgverleners die zijn gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van parkinsonpatiënten.

Recente onderzoeken wijzen uit dat bewegen en gerichte oefentherapie in groepsverband een positieve uitwerking heeft op het functioneren bij de ziekte van Parkinson of Parkinsonisme. Het oefenen in groepsverband en het samen zijn draagt bij aan een verbetering van de kwaliteit van leven. Het geeft een beter inzicht in het ziekteproces en prettige sociale contacten. Tijdens de les is er aandacht voor het uitwisselen van ervaringen, de gevolgen van Parkinson en Parkinsonisme. Daarnaast komen nieuwe ontwikkelingen aan bod.

   

Vijf redenen om te bewegen in groepsverband

  1. Bewegen prikkelt de zintuigen.
  2. In groepsverband bewegen brengt u in contact met lotgenoten.
  3. Bewegen in groepsverband geeft structuur in de week.
  4. Samen bewegen stimuleert en geeft plezier.
  5. Door bewegen in een groep gaat het bewegen makkelijker en voelt u zich minder stijf

Uitspraken van deelnemers

‘ Door de afwisseling van de activiteiten, blijft mijn motivatie hoog. Het is naast zinvol ook nog eens gezellig. ‘


‘ De therapeut heeft aandacht voor waar ik dagelijks tegenaan loop. Ik kan daardoor veel oefeningen thuis ook doen. ‘

Bent u ook geïnteresseerd of heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Maak een afspraak

samenzorgt.nl