Wat is fysiotherapie?
Fysiotherapie is een behandelmethode, die zich richt op klachten aan het steun- en bewegingsapparaat. Een fysiotherapeut richt zich op het dagelijks bewegen. Lopen, fietsen, staan, bukken; het zijn vaak vanzelfsprekende bewegingen die u in staat stellen om goed te functioneren in uw thuissituatie of op uw werk. Dat dit niet altijd zo vanzelfsprekend is, beseft u pas als u ergens last van krijgt. De fysiotherapeut weet hier alles van af en helpt u verder.
Bij de fysiotherapeut kunt u terecht voor de behandeling van klachten, maar ook om klachten te voorkomen, of te revalideren na een operatie. Preventie en voorlichting zijn belangrijke onderdelen van de therapie. Uw fysiotherapeut adviseert, behandelt en begeleidt u in uw herstelproces. Fysiotherapeuten zijn direct toegankelijk. Er is dus geen verwijzing van een arts meer nodig.
Hoe werken wij?
Kennismaking
Om een goed beeld van uw hulpvraag te krijgen zal de fysiotherapeut in een vraaggesprek de aard, het ontstaan en het beloop van uw klachten achterhalen. Ook zal er aandacht zijn voor de situatie waarin uw klachten optreden of verergeren.
Zodra de fysiotherapeut uit dit gesprek een goed beeld heeft van uw wensen en ervaren klachten, zal hij door middel van een lichamelijk onderzoek achterhalen welk lichaamsdeel of onderliggend mechanisme uw klachten veroorzaken.
Doelen
In overleg met u worden behandeldoelen en een behandelplan opgesteld. Deze wordt regelmatig geëvalueerd en zo nodig bijgesteld. Zo nodig zal de fysiotherapeut contact hebben met uw huisarts of u doorverwijzen naar een andere discipline.
Wat kunt u verwachten?
De fysiotherapeut onderzoekt, adviseert en begeleidt u in uw herstelproces.
Specialisaties
Indicatiegebieden
- Ziekte van Parkinson
- Beroerte / CVA
- MS
- Kwetsbare ouderen
- Claudicatio Intermittens (etalagebenen)
- Valpreventie
- Oncologie
- Chronische pijn
- Chronische vermoeidheid
- Post operatieve revalidatie bij een knieprothese of heupprothese
- Fysiotherapie tijdens en na een Corona infectie
- Kinderen met Cerebrale Parese
- Kinderen met Spina Bifida
- Kinderen met motorische ontwikkelingsstoornisssen
Vergoeding
Fysiotherapie wordt meestal vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Uit de basisverzekering wordt vergoed:
- 18 x kinderfysiotherapie
- Kinderen met een psychomotorische achterstand
- Bepaalde chronische aandoeningen (bijvoorbeeld revalidatie na een operatie, beroerte, MS)
- 12x artrose
- Chronische indicaties: oedeemtherapie