Chronische rugklachten kunnen onder andere ontstaan door hoge belasting, stress, artrose van de rugwervels of botontkalking (osteoporose). Door de belasting te veranderen of verschillende houdingen aan te nemen kunnen de klachten verminderen.

Indeling

Rugklachten kunnen in intensiteit en duur sterk wisselen. Afhankelijk van de intensiteit en duur maken we bij Samen Zorgt de volgende indeling:

  • chronische rugklachten rugklachten die langer dan drie maanden onafgebroken aanwezig zijn
  • telkens terugkerende of intermitterende rugklachten rugklachten die tijdens een bepaalde periode aanwezig zijn, dan helemaal verdwijnen en later weer terugkeren. Bij een aantal mensen gaat deze vorm over in chronische rugklachten. De klachtenvrije perioden worden steeds korter en uiteindelijk bestaan er onafgebroken klachten.

Klachten

Van de mensen met rugklachten wordt bij minder dan 5% een duidelijke lichamelijke ziekte of afwijking gevonden. Bijvoorbeeld een hernia, botontkalking of in een enkel geval uitzaaiingen van borst- of prostaatkanker. Bij het overgrote deel worden geen afwijkingen gevonden. Artsen spreken dan van ‘aspecifieke rugklachten’. Bij de meeste mensen (meer dan 90%) zijn de rugklachten binnen zes weken verdwenen.

Behandeling

De ergotherapeut van Samen Zorgt kijkt naar jouw dagelijkse activiteiten en inventariseert wanneer of waardoor de pijn heviger wordt. De verschillende houdingen die je tijdens een activiteit aanneemt kunnen zorgen voor de extra belasting van jouw lichaam. De ergotherapeut adviseert op welke wijze je het beste bepaalde activiteiten kunt uitvoeren.

samenzorgt.nl