COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte). Het is een longziekte waarbij de longen zijn beschadigd. Ademen is moeilijker en de persoon heeft minder energie.

Symptomen

Mensen met COPD ademen moeilijker omdat hun longen beschadigd zijn. Ze hebben minder zuurstof. Daardoor kunnen normale dingen lastig zijn. Denk hierbij aan traplopen, boodschappen doen of aankleden. Zijn of haar longen kunnen niet voldoende zorgen voor een goede ademhaling. Vergelijk het met een tankwagen waar zo’n tienduizend liter zuurstof in kan. Een gezonde volwassene heeft ongeveer die hoeveelheid zuurstof per dag nodig. Bij COPD lukt het soms maar om een halve tankwagen per dag in- en uit te ademen.

Verzamelnaam

COPD is een verzamelnaam voor:

  • Chronische bronchitis 
    Bij chronische bronchitis zijn de bronchiën steeds ontstoken. De bronchiën zijn de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen. Daardoor maakt zijn of haar lichaam meer slijm aan en is ademhalen lastiger.
  • Longemfyseem 
    Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in zijn of haar bloed komt. En dat hij of zij afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor kan de patiënt het benauwd krijgen.

Behandeling

COPD gaat niet meer over. Met de juiste behandeling en aanpassingen in het leven is het verloop van de ziekte wel te beïnvloeden. Wil je meer weten over COPD en de mogelijke behandeling? Of wil je meer informatie over wat Samen Zorgt voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

samenzorgt.nl