De hersenen hebben continu zuurstof nodig via het bloed. Als de bloeddoorstroming naar de hersenen plotseling ergens onderbroken  wordt, kan dat deel van de hersenen niet meer werken. We spreken dan van een beroerte. Per jaar krijgen ongeveer 40.000 mensen voor het eerst een beroerte. Een beroerte wordt ook wel CVA genoemd. De afkorting CVA staat voor ‘Cerebro Vasculair Accident’.

Oorzaken

Bij een beroerte kan er sprake zijn van een herseninfarct of een hersenbloeding. Bij een herseninfarct raakt een bloedvat in de hersenen verstopt door een bloedpropje. Bij een hersenbloeding komt er bloed uit een gescheurd bloedvat in de hersenen. In beide gevallen zijn de gevolgen hetzelfde: een deel van de hersenen krijgt geen zuurstof meer en er ontstaat schade aan de hersenen.

Klachten

Een beroerte kan zowel lichamelijke of geestelijke klachten geven. Dit kan op veel gebieden voorkomen. Zo kunt u kunt meer moeite hebben met het uitvoeren van dagelijkse handelingen zoals lopen, het in- en uit bed stappen, koken, eten, drinken en spreken. Ook kan het voorkomen dat u moeite heeft met drukke omgevingen of sneller vermoeid bent en moeite hebt om de dag goed in te delen. Bij één van deze klachten is het belangrijk om Samen Zorgt in te schakelen.

samenzorgt.nl