Spina bifida betekent letterlijk ‘gespleten wervelkolom’ en is een ontwikkelingsprobleem bij baby’s. Het wordt ook wel ‘open rug’ genoemd. Bij deze aandoening sluiten de ruggenwervels niet goed rondom het ruggenmerg. Ee wervelkolom en de neuraal buis die zich daarin bevindt zijn niet volledig gesloten.

Sluitingsdefect

De neuraal buis is het buisvormig onderdeel van een embryo waaruit hersenen en zenuwstelsel worden gevormd. We spreken van een sluitingsdefect. Als de neuraal buis niet sluit, kunnen de daaromheen liggende weefsels niet goed dichtgroeien. De wervelbogen, die de buis aan de buitenkant moeten omringen, blijven ook open. Spieren, vetweefsel en huid ter plaatse kunnen ontbreken en het zenuwweefsel is niet goed ontwikkeld.

Behandeling

De behandelingsmogelijkheden verschillen per kind. De behandeling die bij uw kind past, is afhankelijk van de plaats en omvang van het neuraalbuisdefect en van de ernst van de klachten. Nadat uw kind uitgebreid is onderzocht, stellen de fysiotherapeuten van Samen Zorgt een behandelingsadvies op. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.

samenzorgt.nl