Etalagebenen is een aandoening van de bloedvaten. In de medische wereld wordt het ook wel Claudicatio Intermittens of Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV) genoemd. Het is een slagaderziekte in de benen. Deze vernauwing van de beenslagader ontstaat door slagaderverkalking en vermindert de bloedtoevoer naar de benen. Tijdens het lopen hebben de beenspieren zuurstof nodig en dat wordt door deze aandoening belemmerd.

Klachten

Bij iemand met deze aandoening worden de benen tijdens het lopen stram of pijnlijk, waardoor hij of zij telkens even stil moet blijven staan. Na een korte pauze trekt de pijn weg en kan hij of zijn haar voettocht verder vervolgen, maar na een poosje komt de pijn weer op. Sommige mensen met pijnlijke benen proberen zichzelf een houding te geven door van etalage naar etalage te lopen. Om die reden is de term ‘etalagebenen’ ontstaan.

Looptherapie

De ernst van etalagebenen wordt uitgedrukt in het aantal meters dat de patiënt kan lopen zonder pijn. Hoe minder ver hij of zij kan lopen, hoe ernstiger de ziekte wordt aangeduid. Door te lopen kan de patiënt beter worden. Onze therapeut raadt dan ook altijd looptherapie aan. Onder begeleiding verbetert degene de doorbloeding, coördinatie en het uithoudingsvermogen van uw spieren.

Maak een afspraak

Heeft u last van etalagebenen? Bij Samen Zorgt kunt u terecht voor een behandeling op maat. Als u wilt weten wat wij voor u kunnen betekenen, is het aan te raden om een afspraak met ons te maken. Wij helpen u graag verder.

samenzorgt.nl